TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Blog

Mit érdemes tudni a tipegőzsákokról?

Zili Kölyökalsó
2020.10.05 10:15
Mit érdemes tudni a tipegőzsákokról?

Mostantól a kolyokalso.hu kínálatában is megtalálhatjátok a tipegőzsákokat! Olvassátok el a blogbejegyzésünket, melyből kiderül, hogy miért is jó éjszakára gyermekünknek a tipegőzsák. 

Mi az a tipegőzsák?

Véleményem szerint a pizsama, a kezeslábas overál és a hálózsák egy modernkori, újragondolt keveréke, ami a „csúcstechnológiával” ellátott éjszakai viselet gyermekünk részére. 

Miért jó, ha gyermekünkre éjszakára tipegőzsákot adunk?

A hálózsák eredeti védő, melegítő funkcióját megtartva a tipegőzsák lehetővé teszi kis viselőjének, hogy az éjszaka során mozgásában ne korlátozzuk, de a reggeli meghűlést megakadályozzuk.

Gyakorló szülők tudják, hogy gyermekeink örökmozgók! És nincs ez másként éjszaka sem. Hányszor tapasztalhattuk már azt, hogy reggelre a pici zokniját valahogy letornázta, a takaróját magáról lerúgta, ezáltal semmi nem védte a kihűléstől.

Erre a helyzetre kínál egy, a gyermekek számára kényelemes éjszakai viseletet, a szülők részére pedig egy megnyugtató megoldást a tipegőzsák.  

Miből épül fel egy jó tipegőzsák?

A tipegőzsák felső része egy bélelt vagy béleletlen, a vállon patentos, oldalt cipzáras részből áll. A patent és a cipzár a kényelmes ki és bebújást teszi lehetővé kis viselőjének, ezzel megkönnyítve a szülő dolgát öltöztetéskor. A bélés anyaga döntően pamut illetve valamilyen poliészter. Erre később visszatérünk.    

A tipegőzsák egyik legfontosabb része a ” hálózsák” végén, vagyis a lábrészénél lévő kamásli. De mi is az a kamásli? És miért fontos?  A kamásli egy német eredetű szóból származik és eredetileg cipővédőt jelent. Különböző sportokban használják, hogy a lábbelit megvédje a külső behatástól, mint például nedvességtől.

A tipegőzsákok esetében a kamásli a gyermek lábszárának és lábfejének védelmét hivatott ellátni. A kamásli akadályozza meg, hogy a pici alulról felfázzon. A cső alakú anyag lehajtásával egy mozdulattal zoknivá, vagy egyfajta éjjeli lábbelivé alakítható a tipegőzsákunk ezen része.

A tipegőzsák végén lévő kamásli anyagát tekintve pamut, ami az egyik leginkább bőrbarát anyag. Fontos tényező még, hogy a jó kamásli rugalmas. Ennek két fő oka van. Az első, hogy öltözéskor és lehajtása során megkönnyíti a használatot, továbbá megakadályozza, hogy az felcsússzon a gyerek lábán, ezáltal kényelmetlenné téve annak viselését.  

Úgy is összefoglalhatjuk, hogy a kamásli teszi lehetővé, hogy használható TIPEGŐ zsák legyen a klasszikus hálózsákból.

Milyen tipegőzsákok vannak, ezeket mikor érdemes használni? 

Két fő szempontot kell megkülönböztetnünk. A bélelt és a béleletlen (nyári) változatot.

A béleletlen (nyári) verziót 25 Celsius fok felett trikó /ujjatlan body viselete mellett, míg 22-25 Celsius fok között rövidujjú póló/body mellett ajánlott használni.

A bélelt változatot 20-21 Celsius fokban pamut pizsama, 17-19 Celsius fokban pamut pizsama + trikó/body viselete mellett ajánlott.

Természetesen a fenti adatok csak ajánlások, azokat saját gyermekünk egyéni igényei, hőháztartása befolyásolja.

A bélelt hálózsák esetén a bélésvastagság és anyag esetén is van különbség. A melegebb fajták közé tartozik a wellsofttal bélelt tipegőzsákok. De mi is az a wellsoft?  

A wellsoft a bőrrel érintkezve is kellemes meleg érzetet adó, mégis könnyű textília. Anyagát tekintve poliészter, azonban a modern textilgyártási eljárásoknak köszönhetően biztonságos. Mosógépben 40 Celsius fokon mosható.

Apró, de annál fontosabb dolog, amit érdemes még figyelembe venni tipegőzsák választásakor.

Bizonyos tipegőzsákok, mint a kolyokalso.hu által is forgalmazott termékek nikkelmentes patenttal készülnek, vagyis a termékeken lévő patent nem tartalmaz nikkelt, ezért nem vált ki allergiás reakciót az erre érzékeny gyermekeknél.